Paolo Fonzi, Sabine Rutar, Xavier Bougarel, ur., Food, Scarcity and Power in Southeastern Europe During the Second World War. London; New York: Bloomsbury Academic, 2024
DOI:
https://doi.org/10.51663/Keywords:
Reviews, reportsAbstract
Vse okupirane dežele so med drugo svetovno vojno doživele hudo materialno pomanjkanje. Primanjkovanje hrane je bilo v vsakdanjem življenju še posebej pomembno in je zato predstavljalo eno glavnih moči, s katero so oblasti in politične skupine lahko vplivale na naklonjenost oziroma nenaklonjenost prebivalstva. Te moči so se posluževale tako okupatorske kot domače oblasti, odporniške ter humanitarne organizacije in razne zasebne interesne skupine. To je veljalo še posebej za države jugovzhodne Evrope, kjer prehranska situacija precejšnjega dela prebivalstva že predvojnih letih ni bila rožnata. V treh državah, Albaniji, Grčiji in Jugoslaviji, na katere se osredotoča na tem mestu objavljena raziskava, je bila sicer več kot polovica prebivalstva odvisna od kmetijstva, vendar je bila produktivnost v kmetijskem sektorju teh držav v primerjavi z zahodnoevropskimi standardi nizka, prenaseljenost na podeželju pa je na splošno veljala za glavno oviro gospodarskemu razvoju. Povprečno število proizvedenih kalorijskih enot na osebo, zaposleno v kmetijstvu, je v letih 1931–1935 v Albaniji znašalo 22 enot, v Jugoslaviji 38 in v Grčiji 50, kar je slab rezultat celo v primerjavi z avstrijskimi 134 enotami v istem obdobju, ki je bila najnižje med razvitejšimi evropskimi gospodarstvi.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Mateja Jeraj

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).